GEANNULEERD
Volksverhuizingen over lange afstanden, nieuwe politieke structuren, klimaatverandering, religieuze conflicten, verschuivende markten, … De bewogen tijden van de late oudheid en de vroege middeleeuwen (ca. 300-1000) vertonen meer overeenkomsten met onze moderne wereld dan we zouden vermoeden. In West-Europa wordt deze periode vaak aangeduid als de ‘donkere eeuwen’. Ten onrechte: tal van historische bronnen en artefacten bewijzen dat er in dit tijdvak veel uitwisselingen en contacten waren: reizen, handel, diplomatie en gewapende conflicten... Diverse voorwerpen, van Merovingische sieraden tot perkamentmanuscripten met runenschrift en van gouden munten van Byzantijnse keizers tot Koptisch textiel met verbluffende kleuren en motieven, onthullen deze culturele uitwisseling.
Aan de hand van meerdere thema’s (connectiviteit, diversiteit, erfenis van Rome, kennis, identiteit, oorlog, religie) brengt Crossroads hoogtepunten bijeen uit toonaangevende vroegmiddeleeuwse collecties van musea in binnen- en buitenland: uit België, Nederland, Duitsland, Griekenland, Hongarije,…
Wandel een Merovingisch huis binnen, ga aan boord van een Vikingboot, bewonder de mummie Eufemia, reis, migreer en ontmoet... Ontdek de Middeleeuwen tijdens de expo Crossroads in het Museum Kunst & Geschiedenis!