Mariemont, 18 augustus 2016

Het domein van Mariemont is opgenomen in " Uitzonderlijk Erfgoed van Wallonië ".  Het bestaat uit een schitterende "English-style" aangelegde tuin van 45 hectare en een museum.



Goden, Geesten, Demonen in het oude Egypte

De Egyptische godheden zijn soms intimiderend, soms intiem en vaak vreemd en complex. Ze hebben sinds de Oudheid de mensheid gefascineerd. En toch is er tot vandaag nog nooit een tentoonstelling van formaat aan hen gewijd.

Door kennis te maken met Osiris, Anubis, Hathor, Sobek en Isis in de wereld van de Egyptische mythen, goden, geesten en demonen, wordt de bezoeker uitgenodigd zich vragen te stellen en een verschillende gedachtegang te ontdekken. Zijn de demonen met hun afstotende en dreigend uiterlijk echt zo kwaadwillig? Is het doel van deze monstrueuze geesten, die aanwezig zijn tijdens het moederschap en de bevalling, om de moeder en haar kind te beschermen of om ze te bedreigen? Of vervullen ze gewoon de rol die we van hen verwachten? Ze zijn misschien niet wat ze op het eerste zicht lijken te zijn…

Deze internationale tentoonstelling zal meer dan 200 voorwerpen (standbeelden, reliëfs, amuletten, juwelen, sarcofaag…) samenbrengen. Ze komen uit openbare Belgische instellingen (federale, Nederlandstalige en Franstalige) maar ook uit het buitenland (Musée du Louvre, Allard Pierson Museum, August Kestner Museum…). Zo versterkt ze de culturele en wetenschappelijke banden die het museum met deze partnerinstellingen gebouwd heeft.

Van Stargate ™ tot comics. Egyptische goden in de geek cultuur
Hoewel vele tentoonstellingen al aandacht hebben besteed aan de fascinatie voor Egypte bij het grote publiek, zijn er maar weinig die aan de geek cultuur raken (Een geek is iemand die gefascineerd is door één of meer bijzondere domeinen: de bioscoop, het stripverhaal, de video games, ...)

De tentoonstelling suggereert de ontwikkeling van de afgelopen jaren in de bioscoop (Stargate, De terugkeer van The Mummy) maar ook in de stripverhalen (Thor, Batman, ...) of nog via videospelletjes en role-playing games.


Source: http://www.musee-mariemont.be/index.php?id=3135